Στo Tango Atelier ανακαλύπτουμε μαζί το μαγικό συναίσθημα που κρύβει μια αγκαλιά και αφηνόμαστε στα βήματα των πιο αυθεντικών αργεντίνικων και ισπανικών χορών.
Παθιαζόμαστε χορεύοντας tango, βγάζουμε τον πιο δημιουργικό εαυτό μας στα μαθήματα tango teatro, σπουδάζουμε το tango escenario, ταξιδεύουμε σε όλη την Αργεντινή μέσα από τους παραδοσιακούς της χορούς και χτυπάμε τις καστανιέτες μας περήφανα στο flamenco.

Tango – Milonga – Vals

Όλα ξεκίνησαν από την ανάγκη για επικοινωνία με ανθρώπους που δεν γνωρίζονταν και που μπορεί να μην είχαν κοινή γλώσσα, πατρίδα, παραδόσεις, θρησκεία, αλλά μοιράζονταν τα ίδια συναισθήματα, βιώματα και ελπίδες… Αυτό ακριβώς συνέβη στα λιμάνια και τις γειτονιές του Buenos Aires στα τέλη του 19ου αιώνα. Η ανάγκη για επικοινωνία δημιούργησε έναν χορό που θα ταξίδευε σε όλο τον κόσμο και θα μάγευε με τον ερωτισμό και το πάθος του. Το αργεντίνικο tango, μαζί με τη προγενέστερη milonga, που μας υπενθυμίζει με τον γρήγορο και εύθυμο ρυθμό της τις αφρικανικές ρίζες του, αλλά και το vals criollo, που ήρθε από την Ευρώπη για να πάρει τα βήματα και τα μουσικά όργανα του tango, είναι χοροί που βασίζονται στον διάλογο μεταξύ του ζευγαριού. Έναν χορευτικό διάλογο που ξεκινάει από το πλησίασμα και την αγκαλιά και συνεχίζεται μέσα από τα βήματα.

Η δυνατότητα να εμπιστευόμαστε ο έναν τον άλλον και να μπορούμε να περπατήσουμε μαζί, να μοιραστούμε χώρο, σκέψεις, μελωδίες, επιθυμίες, τόσο κοντά όσο μέσα σε μια αγκαλιά είναι το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό αυτών των χορών. Των μοναδικών χορών που βασίζονται στην πραγματική αγκαλιά.

Χορός που δε γνωριζει ηλικία, “το tango – όπως λένε οι Αργεντίνοι – πάντα σε περιμένει…”. Έτοιμο να σε μαγέψει και να σε ταξιδέψει με το συναίσθημα και τον ερωτισμό του.

 

Επαγγελματική προετοιμασία

Για χορευτές/τριες: Απευθύνεται σε μαθητές/τριες προχωρημένου επίπεδου και απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και διαθεσιμότητα χρόνου. Ο χρόνος σπουδής είναι ξεχωριστός για κάθε σπουδαστή/ζευγάρι και το πρόγραμμα δημιουργείται με βάση τις ανάγκες του. Βασικά αντικείμενα του μαθήματος είναι το tango salon και tango escenario καθώς και εργαλεία του tango taetro.
Για δασκάλους/ες χορού: Απευθύνεται σε επαγγελματίες χορευτές/τριες ή σε μαθητές/τριες με πολυετή εμπειρία και οι βασικοί άξονες του μαθήματος είναι διδασκαλία και των δύο ρόλων, διδακτική μέθοδος, ιστορία του tango, δομή της θεωρίας και πρακτικής μέσα στο μάθημα.
Η επαγγελματική προετοιμασία συνοδεύεται από αντίστοιχη βεβαίωση από την Escuela de Tango de Buenos Aires, στης οποίας το δίκτυο ανήκει η σχολή μας.

Επίπεδα: Aρχάριο – Μεσαίο – Προχωρημένο | Τμήματα: Ομαδικά (για παιδιά & για ενήλικες) & Ιδιαίτερα

Για την Επαγγελματική προετοιμασία
Επίπεδο: Προχωρημένο | Τμήματα: Ιδιαίτερα

Tango Εscenario

Απευθύνεται σε ζευγάρια επαγγελματιών χορευτών σε tango salon ή μαθητών με πολυετή πείρα, στοχεύοντας στην επαγγελματική προετοιμασία για tango σκηνής. Η ύλη προσαρμόζεται στις ανάγκες των χορευτών και οι θεματικές που δουλεύονται συμπεριλαμβάνουν χορογραφικά στοιχεία οπως trucos, saltos, poses, adagios, καθώς και σπάσιμο αγκαλιάς και solo, ερμηνεία, σκηνική παρουσία και διαχείριση χώρου, κοστούμι και σκηνικό αντικείμενο.

Επίπεδα: Προχωρημένο – Επαγγελματικό | Τμήματα: Ομαδικά & Ιδιαίτερα

Tango Theater

Μέσα από τα μαθήματα tango theater, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, μαθαίνουν να αξιοποιούν την τέχνη της υποκριτικής, το θεατρικό παιχνίδι και διάφορες θεατρικές τεχνικές ώστε να προσεγγίζουν ακόμη πιο δημιουργικά το tango. Παράλληλα, ανακαλύπτουν νέους τρόπους να εμπλουτίσουν τον χορό τους και να εκφραστούν μέσα από τις κινήσεις, να δημιουργήσουν και να πουν ιστορίες με γλώσσα τη σωματική έκφραση του tango.

Επίπεδα: Aρχάριο – Μεσαίο – Προχωρημένο | Τμήματα: Ομαδικά

Τango Coaching

Απευθύνεται σε ζευγάρια επαγγελματιών χορευτών που θελουν να βελτιώσουν το υλικό τους ή να προετοιμαστουν για τοπικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Δουλεύονται τόσο τεχνικά, όσο και αισθητικά στοιχεία με σκοπό την ανάδειξη του μοναδικού χορευτικού στιλ του κάθε ζευγαριού και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του στο μέγιστο. Δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας χορογραφίας.

Επίπεδα: Προχωρημένο – Επαγγελματικό | Τμήματα: Ιδιαίτερα (μόνο για ζευγάρια)

Βιωματικό εργαστήρι τραγουδιού Τango

Ένα δίωρο εργαστήρι – ταξίδι στην Τέχνη του Tango (La Vida del Tango), μέσα από το τραγούδι, τους στοίχους, τη μελωδία. Η Janet Kapuya, μας καθοδηγεί με την μαγευτική φωνή της, την ερμηνεία της και την σκηνική της παρουσία στον σαγηνευτικό κόσμο του tango και της φωνής του, που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Στο εργαστήρι αυτό θα προσφέρει θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις για την ειδική φωνητική του tango. Επίσης, θα μάθουμε τι μας διηγούνται οι στοίχοι των αγαπημένων μας tangos και πως να τους ερμηνεύουμε σε συναίσθημα, φωνή, ρυθμό, καθώς θα ξεδιπλώνουμε την ιστορία του μέσα από όλες του τις εκφάνσεις. Όπως σχολίασε ο Reynoso, “το τραγούδι περιλαμβάνει επίσης την επίδειξης των αισθήσεων, των συναισθημάτων και των παθών που έχουν οι στόχοι».

Γιατί το tango δεν είναι μόνο χορός, είναι μουσική, ποίηση, είναι κοινωνικό πολιτιστικό φαινόμενο, είναι φιλοσοφία, τρόπος έκφρασης και ζωής.

Η συμμετοχή στο εργαστήρι έχει σκοπό την δημιουργία παράστασης/performance του Tango Atelier.

Τμήματα: Ομαδικά

Flamenco

To flamenco αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο είδος τραγουδιού, μουσικής και χορού που προήλθε από την περιφέρεια της Ανδαλουσίας και στην συνέχεια εξελίχθηκε σε χαρακτηριστικό κομμάτι της κουλτούρας και του πολιτισμού ολόκληρης της Ισπανίας.

Όσον αφορά στην καταγωγή του, είναι κοινώς αποδεκτό ότι συνδέεται με την άφιξη των τσιγγάνων στην Ανδαλουσία από την Ινδία, περί το 1425. Οι τσιγγάνοι έφεραν μαζί τους πολλά τραγούδια και χορευτικά στυλ με ισχυρές ινδικές συνδέσεις, τα οποία στη συνέχεια αντάλλαξαν στοιχεία. Εκείνη την περίοδο, η Ανδαλουσία βρισκόταν ακόμη υπό αραβική κυριαρχία και μαζί με τους Εβραίους και τους μαυριτανούς, οι τσιγγάνοι σύντομα διώκονταν από τους Καθολικούς μονάρχες. Όλοι αυτοί οι διαφορετικοί, υπό διωγμό, πολιτισμοί ζούσαν σε σχετική αρμονία για πολλά χρόνια, και η σύντηξη της μουσικής και των χορών τους είναι αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως flamenco.

Ο χορός flamenco είναι ιδιαίτερα εκφραστικός για το χορευτή και είναι χαρακτηριστικός για τις κινήσεις των χεριών και το ρυθμικό χτύπο των ποδιών που δε βασίζονται σε κάποια χορογραφία, αλλά στον αυτοσχεδιασμό βάσει του ρυθμού (palo). Βασικά στοιχεία του αποτελούν επίσης ο ήχος από τα πόδια των χορευτών (soniquete) και ο κοφτός βηματισμός τους (zapateado). Συχνά, χρησιμοποιούνται και καστανιέτες ή βεντάλιες, μαντήλια, φούστες με ουρά. Υπάρχουν διαφορετικοί ρυθμοί και μουσικά είδη, οι αποκαλούμενοι στα ισπανικά “palos”, που αριθμούν πάνω από 50, κάποιοι συχνότεροι και κάποιοι πιο σπάνιοι.

Το flamenco, εκτός από το χορογραφικό μεγαλείο του, μαθαίνει στους χορευτές να χρησιμοποιούν το σώμα τους και σαν μουσικό όργανο. Η σταδιακή απόκτηση πειθαρχίας και ελέγχου του σώματος βοηθά στην τόνωση της αυτοπεποίθησης των χορευτών.

Το flamenco, είναι ένας μεγαλειώδης χείμαρρος συναισθημάτων και εκρήξεων, μια τέχνη ιδιαίτερη, που συνδυάζει την χαρά, τον πόνο, την αγάπη, τη θλίψη, αλλάζει συνεχώς σχήματα και χρώματα. Σε κάνει να αισθάνεσαι ελεύθερος, να θέλεις να εκφραστείς με τη γλώσσα του σώματος και να εκμυστηρευτείς μυστικά που συνήθως κρατάς μόνο για τον εαυτό σου.

Δεν υπάρχει φύλο ή όριο ηλικίας, μπορούν να χορέψουν άντρες και γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι. Μοναδική προϋπόθεση, η διάθεση, το πάθος και η δίψα να γνωρίσεις αυτή την τόσο ξεχωριστή τέχνη!

Επίπεδα: Aρχάριο – Μεσαίο – Προχωρημένο | Τμήματα: Ομαδικά (για παιδιά & για ενήλικες) & Ιδιαίτερα

Folclore Argentino

Το Tango Atelier έχει τη χαρά να παραδίδει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μαθήματα παραδοσιακών αργεντίνικων χορών με έντονες επιρροές από τους ισπανικούς χορούς και τις κλακέτες. Αν μέχρι τώρα δεν έχετε επισκεφθεί την Αργεντινή, η chacarera, η zamba και το malambo εγγυώνται να σας ταξιδέψουν.

Chacarera

Η chacarera χορεύεται αντικριστά σε ζευγάρια και είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς παραδοσιακούς χορούς της Αργεντινής. Γεννήθηκε τον 19o αιώνα στην επαρχία Santiago del Estero και διαδόθηκε μετέπειτα σε ολόκληρη τη χώρα.

Σήμερα, λόγω του εύθυμου ρυθμού της και της ομαδικής της ενέργειας, η chacarera χορεύεται σχεδόν σε όλες τις μιλόνγκες του Buenos Aires και σε πολλές μιλόνγκες του κόσμου. Χαρακτηριστικές και ιδιαίτερα διασκεδαστικές φιγούρες του χορού είναι τα zarandeos για τις γυναίκες και τα zapateos για τους άνδρες. Ως εκφραστικό μέσο για τα zarandeos οι γυναίκες χρησιμοποιούν μια μακριά και φαρδιά φούστα, ενώ οι άντρες για τα zapateos κάνουν χτυπήματα με τα τακούνια τους.

Ζamba

H zamba, ένας από τους πιο ρομαντικούς παραδοσιακούς χορούς της Αργεντινής, γεννήθηκε στις επαρχίες Salta και Santiago del Estero. Χορεύεται σε ζευγάρι και οι δυο χορευτές χρησιμοποιούν ένα λευκό μαντίλι ως εκφραστικό στοιχείο. Ο ρυθμός της είναι αργός και μελωδικός και θεωρείται ο χορός της αγάπης.

Malambo

Ένας δυναμικός και ιδιαίτερα ρυθμικός χορός κατά τον οποίο οι χορευτές δημιουργούσαν οι ίδιοι τη μουσική και το ρυθμό χρησιμοποιώντας τα χέρια και τα πόδια τους, με παλαμάκια και χτυπήματα με τα πόδια, όπως γινόταν στις πρώτες μορφές χορού ανά τον κόσμο πριν την δημιουργία των μουσικών οργάνων. Χορεύονταν από τους gaucho, τους cow-boys της Αργεντινής, με τις χαρακτηριστικές τους μπότες και τα σπιρούνια. Συνοδεύεται από κρουστά ή κιθάρα και το αποτέλεσμα είναι πολύ δυναμικό.

Επίπεδα: Aρχάριο – Μεσαίο – Προχωρημένο | Τμήματα: Ομαδικά (για παιδιά & για ενήλικες) & Ιδιαίτερα

Stretch&Core

Ευλυγισία, ενδυνάμωση, χαλάρωση, πνευματική ευεξία… όποιος κι αν είναι ο στόχος σου, οι δάσκαλοι μας θα σε καθοδηγήσουν ώστε να πετύχεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς. Τα ολιγομελή τμήματα και οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι μας, σου προσφέρουν το ιδανικό περιβάλλον για να συγκεντρωθείς και να απολαύσεις την άσκηση σου στο μέγιστο.

 

Πρακτική για όλους/ες | Τμήματα: Ομαδικά

Classical Training

Μάθημα ενδυνάμωσης και βελτίωσης ευλυγισίας με ασκησιολόγιο βασισμένο στον κλασικό χορό. Μέσω στοχευμένων και χορευτικών κινήσεων με τη βοήθεια της μπάρας,σε όρθια αλλά και σε καθιστή στάση, επιτυγχάνουμε να διευρύνουμε το εύρος των δυνατοτήτων του σώματός μας, τόνωση του μυϊκού μας τόνου, αλλά και αποφόρτισής του διαμέσω χαλαρωτικών και διατατικών ασκήσεων στο τέλος του μαθήματος.

Απευθύνεται σε ενήλικες, αλλά και εφηβικές ηλικίες 14+

Theatre Jazz Dance

Theatre jazz dance είναι ένας χορός παράστασης και στυλ που εμφανίστηκε στις Ηνωμένες πολιτείες στα μέσα 20ου αιώνα. Οι χορογραφίες έχουν στυλ στα οποία μπορούν να ενσωματωθούν blues ρυθμοί, tango ρυθμοί, lyrical ρυθμοί (lyrical Jazz) pop (funky Jazz) και κυρίως κομμάτια από musical theatre (Chicago, Cabaret, Nine, Moulin Rouge).

Τμήματα: Ομαδικά για ενήλικες

Funky Jazz Dance

Ένας τρόπος επικοινωνίας όλων των Urban Adventurers της νέας γενιάς. Ένας πλήρες χορός funky jazz είναι μια συλλογή χορευτικών κινήσεων από Hip hop και Jazz.

Στο hip-hop, μπορείτε να δείτε μεγάλα βήματα και σαρωτικές κινήσεις με τα χέρια. στο jazz-funk, όλες οι κινήσεις είναι μικρές, ομαλά και όμορφα αντικαθιστώντας η μία την άλλη. Στο hip-hop, η αρχική θέση του σώματος συνεπάγεται μια απαλή, ελαφρώς λυγισμένη πλάτη. Η Jazz-funk χρησιμοποιεί άμεση, χορογραφική σκηνοθεσία του σώματος.

Και τα δύο μαζί όταν ενωθούν γίνεται κάτι μαγικό…!!!!!

Τμήματα: Ομαδικά για παιδιά 6-9 ετών και για εφήβους 12-15 ετών

Dance&Improvise

Χορευτικό μάθημα βασισμένο στο σύγχρονο χορό, δουλεύοντας το σώμα μας με ρυθμικές, καθοδηγούμενες και αυτοσχεδιαστικές ασκήσεις. Ερχόμαστε σε επαφή με το ρυθμό και το χώρο, χρησιμοποιώντας την αναπνοή και την προσωπική μας εκφραστικότητα, δίνοντας τη δυνατότητα στο σώμα μας να ελευθερωθεί, να αλληλεπιδράσει, να δημιουργήσει σχήματα και δυναμικές, να “ζωγραφίσει” κινησιολογικά δημιουργώντας κάτι διαφορετικό στο τέλος ο καθένας με τις δικές του “πινελιές”.

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7+

Δημιουργικός χορός για παιδιά

Βασίζεται στον οργανωμένο αυτοσχεδιασμό και αξιοποιεί όλα τα είδη χορού. Χρησιμοποιεί στοιχεία τεχνικής από κλασικό και σύγχρονο χορό ενώ παράλληλα καλλιεργεί τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, την ομαδικότητα και συγχρόνως γυμνάζει το σώμα και αξιοποιεί διάφορα μουσικά ερεθίσματα.

Τμήματα: Ομαδικά για παιδιά 7-12 ετών.

Μουσικοκινητική αγωγή για παιδιά

Η κίνηση, η μουσική, ο ρυθμός και το παιχνίδι είναι έννοιες απόλυτα δεμένες. Στα παιδιά η κίνηση κι η μουσική αποτελούν βασικά εφόδια επικοινωνίας και έκφρασης.

Η μουσικοκινητική αγωγή είναι μία βιωματική εκπαιδευτική μέθοδος, που στόχο έχει να συντονίσει την κίνηση με τη μουσική μέσω του παιχνιδιού. Τα παιδιά μαθαίνουν να συνοδεύουν τη μουσική με κινήσεις και εκφράσεις του σώματος. Τα οφέλη από τη μουσικοκινητική αγωγή για τα παιδιά είναι πολλά: εξελίσσουν την ακοή τους, ενισχύουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους, αποκτούν περισσότερες κινητικές-σωματικές δεξιότητες (π.χ ελαστικότητα, λεπτές κινήσεις), ευεξία, απελευθερωμένη σκέψη και πολλά άλλα.

Τμήματα: Ομαδικά για παιδιά 4-6 ετών.

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

λογότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΕΠΑΝΕΚ και του ΕΣΠΑ 2014-2020