Σεμινάριο με τον Alberto Goldberg!

Ο διευθυντής του Cambalache Tango Festival Dance Theatre του Buenos Aires στην Αθήνα.
κοντινή φωτογραφία του Alberto Goldberg που γελάει

19

May

Περιγραφή

Για δεύτερη φορά στην Αθήνα ο καταξιωμένος Αργεντίνος δάσκαλος, χορευτής και χορογράφος Αlberto Goldberg για δύο μοναδικά σεμινάρια στις 21 και 22 Μαΐου στο Tango Atelier!

Πρόγραμμα Σεμιναρίων

Σάββατο, 21 Μαΐου - Σεμινάριο Μουσικότητας
Όσοι από εμάς απολαμβάνουμε το tango κατέχουμε φυσικά ένα συγκεκριμένο επίπεδο μουσικότητας που μεταφέρουμε στο χορό. Όσο περισσότερο ακούμε και χορεύουμε, τόσο η μουσικότητα βαθαίνει και η ερμηνευτική και συναισθηματική μας ικανότητα αυξάνεται. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει περισσότερο ή λιγότερο αυξάνεται χρόνο, μερικές φορές χρόνια, αν γίνει με τρόπο διαισθητικό και αυθόρμητο. Το σεμινάριο αυτό μελετά τη σχέση κινήσεων, βημάτων και ακολουθιών με τις μουσικές προτάσεις των διαφορετικών ορχηστρών που αποτέλεσαν τα σημαντικότερα στυλ tango. Θα γνωρίσουμε με απλό και εύκολο τρόπο τις ρυθμικές και μελωδικές βάσεις οι οποίες αποτέλεσαν τη μουσική του tango γενικότερα, καθώς και εκείνα τα στοιχεία που διαφοροποιούν το καθένα από τα στυλ. Όλα αυτά θα τα μεταφέρουμε στον χορό, με σκοπό να προσφέρουν στους συμμετέχοντες σημαντικό υλικό εύχρηστο που θα μπορούν να προσθέσουν γρήγορα στις κινήσεις που έχουν ήδη. Οργανώνεται σε 2 επίπεδα σύμφωνα με την τεχνική βάση των συμμετεχόντων. Κάθε επίπεδο θα αναπτυχθεί σε 3 ώρες εργασίας.   ΕΠΙΠΕΔΟ 1 Θέμα 1: Μελωδική οργάνωση: διάρκεια, επαναλήψεις, παύσεις, στολίδια, ερωτήσεις και ανταποκρίσεις, φράσεις, ρυθμικές και τραγουδιστικές μελωδίες. Θέμα 2: Ρυθμική οργάνωση: ρυθμοί 4/4, δυνατοί και αδύναμοι χρόνοι. Διαφορετικά σχήματα έμφασης. Σταθερός και κυμαινόμενος ρυθμός. Πατήματα στο 1ο και 3ο χτύπημα του μέτρου: Di Sarli, D'Agostino, Pugliese, Troilo.   ΕΠΙΠΕΔΟ 2

Τονισμοί στην 2η και 4η νότα. Συγκοπές, 3-3-2, επιμήκυνση. De Caro, Donato, D'Arienzo, Biaggi. Σε αυτό το επίπεδο, οι μαθητές μπορούν να προτείνουν τη μελέτη των tango που θέλουν να αναλύσουν και να χορέψουν.

Ωράριο: 5:00 - 8:00 μμ με 15 λεπτά διάλλειμα.

Κυριακή 22 Μαΐου - Σεμινάριο Tango Teatro
Δουλεύονται θέματα που αφορούν στις αισθήσεις, στα συναισθήματα και στις ιστορίες που γεννιούνται χορεύοντας tango. Aναζητούμε να τις αναγνωρίσουμε, να τις αναπαράγουμε και να της μεταλλάξουμε. Στην περίπτωση των επαγγελματιών χορευτών αυτή η συνθήκη είναι μέρος της χορογραφικής δουλειάς. Γίνεται πρακτική απλών, ειδικών και διασκεδαστικών τεχνικών υποκριτικής, εφαρμοσμένες απευθείας πάνω στις χορευτικές δυνατότητες του κάθε μαθητή, δημιουργώντας μια καταπληκτική οικειότητα στις δικές του κινήσεις αλλά και σ' αυτές που μεταδίδονται μεταξύ του ζευγαριού. Προτείνονται χορευτικές σκηνές tango όπου καθορίζονται:
  1. Ένας χώρος φυσικός – φανταστικός (ένα δωμάτιο, ένας δρόμος, ένα δάσος, μεταξύ των ανέμων, στο νερό κλπ).
  2. Χαρακτήρες που προσδιορίζονται από τις διαθέσεις, τις ανθρώπινες συμπεριφορές, τα φυσικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά, που παρουσιάζονται πάντα μέσα από την κινησιολογία του χορού tango.
  3. Μία συνάντηση μεταξύ των χαρακτήρων κατά την οποία μαθαίνουμε να παρατηρούμε, να εκθέτουμε, να δεχόμαστε και να δομούμε σκηνές χορεύοντας tango.
  4. Ένας χορός tango ανοιχτός στα στοιχεία του μοντέρνου θεάτρου, του σύγχρονου χορού και της τέχνης του αυτοσχεδιασμού.

Το σεμινάριο παρέχει στοιχεία για την χορογραφική δημιουργία, εφαρμοσμένα σε όλα τα παρακλάδια της tango – danza: tango escenico και tango de salon. Αναλύουμε τη διαφορά μεταξύ του “νιώθω» και «επικοινωνώ» τα συναισθήματα. Αυξάνουμε δραστικά τις εκφραστικές δυνατότητες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε χορευτή/μαθητή. Είναι μια πηγή ιδεών για την δημιουργία χορογραφιών, μία συνάντηση με τις εκφραστικές μας δυνατότητες και πάνω από όλα μια δυνατότητα για παιχνίδι και χαρά. Διευκολύνει και κάνει πλουσιότερη την επικοινωνία μεταξύ του χορευτικού ζευγαριού.

   

Ωράριο: 5:00 - 8:00 μμ με 15 λεπτά διάλλειμα.

Κόστος

  1. Σεμινάριο διάρκειας 2:45 ωρών 30 ευρώ
  2. Σεμινάρια συνολικής διάρκειας 5:30 ωρών 50 ευρώ

Συμμετέχοντες

Το σεμινάριο απευθύνεται σε σπουδαστές tango όλων των επιπέδων, σε επαγγελματίες χορευτές tango, αλλά και σε μαθητές και χορευτές άλλων ειδών χορού, καθώς και σε ηθοποιούς ή σπουδαστές υποκριτικής. Δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή με ζευγάρι.  

Τοποθεσία

Casa Argentina Athens (Πιττάκη 10-12, Αθήνα, 10554 - πλησίον ΗΣΑΠ Μοναστηράκι)  

Ρουχισμός

Προτιμήστε άνετα ρούχα, παπούτσια με χαμηλό τακούνι ή μαλακά παπούτσια χορού.  

Eπικοινωνία και κρατήσεις

Δήλωση συμμετοχής μέχρι Παρασκευή 20 Μαΐου στο τηλέφωνο 6948892711 και στο inbox του Tango Atelier Athens.

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

λογότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΕΠΑΝΕΚ και του ΕΣΠΑ 2014-2020